Specifik Szakértő és Szolgáltató Kft. - www.specifik.hu - info@specifik.hu | nyomtatta: vendég


{Sorry, but this page does not exist in this language!}
#Főoldal# 3. Europiade élménybeszámoló

3. Europiade élménybeszámoló

{Published by:} Horváth Zoltán 09/06/2016 {Read:}1990

Öt csodálatos nap az Alpokban

Indulunk

Öt csodálatos nap az Alpokban a 3. Europiadén Kitzbühelben
AUSZTRIA, 2016.05.25-29.

Autóbuszos kirándulás a KEM SZÖSZ TB Szöv. és Tatabányai Volán Se Természetjáró Szakosztály szervezésében.

Az 1968-ban megalakult Nemzetközi Népsport Szövetségnek, az "IVV"-nek, Magyarországot képviselve megyénk 1995-ben lett tagja. Az IVV rendezésében két évenként olimpiákon és 2012-től szintén két évente Europiadékon találkozhatnak a világ túrázói.
Most a 3. Europiadé rendezvényein vettünk részt 47 fővel Kitzbühelben képviselve Magyarországot.

2016.05.25.Szerdán indult busszal 43 fős csapatunk a rendezvényre, Salzburg érintésével.
/ 4-en autóval érkeztek és a szálláson csatlakoztak csapatunkhoz./
A határ átlépése után Ausztriáról és Salzburgról nagyon sok érdekességet tudhattunk meg Horváthné Hörömpöli Éva túratársunktól. Ő vállalta fel az idegenvezetői teendőket, segítségével látogattuk meg Salzburg főbb látványosságait. Megcsodálhattuk a Mirabel kastély épületét, gyönyörű kertjét, a szebbnél szebb szökőkutakat, szobrokat. Láthattuk Mozart szülőházát, lakóházát  és átsétáltunk a Dóm térre.  Bátrabbak a hatalmas sziklákra épült Hohensalzburg várat is "meghódíthatták".
A szálláshelyre Hopfgartenbe késő délután érkeztünk. Mindenki elfoglalta külön kis lakosztályát a Strobl apartmanházban. Háló, konyha étkezővel, terasszal, természetesen rálátással a gyönyörű alpesi tájra.
Hopfgarten, Kitzbüheltől 20 km-re fekszik, minden nap innét indultunk csillagtúra szerűen.

2.nap 2016.05.26. csütörtök
Reggeli után 9-kor indulás Kitzbühelbe, ahol beneveztünk egy 12 km-res túrára. Elindultunk meghódítani az Alpok hófedte csúcsait. Zárt felvonóval felmentünk Hahnenkamm csúcsra 1688 magasságba. Már itt is rendkívül csodás panorámában volt részünk. A 438 m szintemelkedésű gyalogtúra állomásai: Panoramaweg-St.Bernhard Kapelle-Jufenkamm (1879 m)-Pengelstein(1938 m)-Hahnenkamm és vissza felvonóval. Gyönyörű, napsütéses időt fogtunk ki, be kell vallani nem készültünk ilyen isteni időre, megsütött bennünket a nap.
Természetesen ebben a magasságban még vannak kisebb-nagyobb hófoltok így a hógolyózás sem maradhatott el. Megcsodáltuk a távoli hófedte csúcsokat, a lábunk alatt fekvő tengerszemeket és virágzó krókuszokban gyönyörködtünk. Mindenki a maga tempójában túrázott az általa bevállalt magasságig és délután lent a Hahnenkamm parkolóban találkoztunk.
Innen indultunk a városka központjában a hivatalos megnyitóra, 19.00 órakor gyülekeztünk a bevonuláshoz. 18 ország képviselői közül Németországból, Luxemburgból, Olaszországból, Franciaországból is igazán sok túrázó érkezett. A megnyitó helyszínének sajnos egy nagyon keskeny kis utcácskát választottak és így a sok résztvevő nem fért el a színpad előtt. Csapatunk kis papírzászlókat lengetve vonult. Szív melengető volt amikor "Hajrá magyarok" biztatással üdvözöltek bennünket a kint élő magyarok. A tömeg egyre nagyobb lett így csapatunk a gyors haza utat választotta.

3. nap 2016.05.27. péntek
Ez a reggel egy különleges reggel volt: csapatunkból hárman is szülinaposak voltak: Horváthné Hörömpöli Éva, Kenderesiné Pfeifer Andrea és Árvai István. A reggelinél miután elénekeltük a „Boldog, boldog, boldog születésnapot”, szállásadóink kis tortácskával köszöntötték az ünnepelteket.

Reggeli után ismét 9-kor indultunk Kitzbühelbe.
Erre a napra is több lehetőséget kínáltak a rendezők. Lehetett úszni, túrázni, kerékpározni. Ábrahám házaspár és Hinsicz János túratársunk most az úszást választotta. Mi ismét a túrázás mellett döntöttünk. Most a másik irányba egy 10 km-res túrára neveztünk. A Hornbahn zárt kabinos felvonóval felmentünk 2000 m magasságba és miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban visszajöttünk 1699 m fekvő Alpenhaus csúcsra és elindultunk a túránkra. Ismét isteni idő volt, szép lassan leereszkedtünk egy kis völgybe és innen visszakapaszkodtunk Bichlalm 1597 m magasságába. Volt itt hó, latyak, át kellett kelni a lefelé siető hegyi patakokon és még egy kis sziklamászásra is szükség volt. Bichlalm pihenőjénél kis vízípihenő várta a túrázókat. Erről a csúcsról két személyes libegővel jöttünk le. Ez volt a nap fénypontja: szépen lassan ereszkedett lefelé, távolban az előző napon meghódított havas csúcsok, lábunk alatt hegyről lezúduló patakocskák........
Estére az eső is megérkezett, szerencsére akkor már "hazaértünk" szálláshelyünkre.
A tervezett tiroli estről így lemondtunk.

4. nap 2016.05.28. szombat.
Indulás ismét 9.00 órakor volt. Ezen a napon rendezték meg a maratont, ami 42.195 km, de voltak rövidebb túrák is: 19 km-es, 14 km-res és volt 7 km-res "tókerülő" túra is. Mi most ezt választottuk. A Hahnenkamm parkolóból indultunk és a Schwarzsee –t kerültük meg. Ez egy gyógyhatású iszapjáról híres tó.
Délután még a Hopfgarteni hegyekbe látogattunk. Kabinos felvonóval felmentünk az 1829 m magas HoheSalve csúcsára. Gyönyörködtünk a távoli havas hegycsúcsokban, az alacsonyabban fekvő tengerszemekben. Ez a kirádulásunk azonban rövidre sikerült, mert a közelgő vihar miatt leparancsoltak Bennünket a felvonóval és bizony fél órán belül a vihar meg is érkezett. Ketten már nem tudtak lejönni, mert a vihar alatt a felvonót leállítják -- Ők megtapasztalhatták milyen egy vihar 1500 méter felett!
Volt nagy tombolás, dörgött, csattogott és szakadt az eső, de szerencsére estére lecsendesedett így csapatunkkal részt vehettünk a záró ceremónián. A rendezők tanulva a megnyitó zsúfoltságából most a túrák indítási helyét a Hahnennkamm parkolót választották a helyszínnek. Volt nagy meglepetés: itt bizony söpörték a jeget. A vihar Hopfgartenben heves esőt jelentett, Kitzbühelben jégesőt.
A záró ceremónián kis csapatunk kupát is kapott a nagy csapatok értékelésénél. Luxemburg, Németország csapatának képviselője mellett Magyarország képviselője is ott állt a színpadon.

5.nap 2016.05.29. Vasárnap.
Indulás haza. Búcsút kell mondanunk ennek a csodaszép, nyugalmat árasztó vidéknek.
Megköszöntük a házigazdáknak a szíves vendéglátást és azt hogy az elmúlt 4 napban lesték minden kívánságunkat. A svédasztalos reggelinél is folyamatosan töltötték fel az asztalt. A figyelmesség mellett a tisztaság, kényelem jellemezte Strobl Apartmanházat.

9.00 órakor elindultunk hazafelé, de kb. 1 óra buszozás után megállunk még egy 5 km-es IVV túrára St. Ulrichban / Pillersee helységben. Csodás tó a település szélén, ezt sétáltuk körbe. 12-kor neki indultunk a hosszú útnak.
Külön meg kell dicsérni csapatunk legfiatalabb túrázóit: Horváth Hannát, Orosz Ádámot és Nemes Mátét és a legidősebb túratársunkat Dusa Antalnét ------ nagyszerűen helyt álltak nap mint nap a túrákon.

IVV – gyűjtünk alkalmi bélyegzőket, gyűjtünk kilométereket, gyűjtjük az ezzel járó elismeréseket,  de a legfőbb dolog a túrázók körében gyűjtjük az élményeket! Az IVV  szervezete most Ausztriában várt bennünket „svédasztalos” kínálattal az Europiadén. Válogathattunk kedvünkre kisebb és nagyobb, könnyebb és nehezebb túrák között, nem kellett azon törni a fejünket hova merre menjünk. De nincs ez másképp Magyarországon sem, hiszen nagyon sok szép helyet bejárhatunk  IVV túrákon, csak elő kell venni a világnaptárt, vagy bele kell nézni az interneten a www.ivvtura.hu  honlapjára.
Jövőre németországi  Koblenz városában  az IVV Olimpia, 2018-ban pedig Szicíliában lesz a 4. Europiade.

Köszönjük ezt a csodaszép kirándulást Horváth Zoltánné Magdikának, aki megszervezte csapatunk 5 napját Ausztriában, részvételünket a 3. Europiadén. Köszönjük a KEM SZÖSZ  Tb. Szövetségének a támogatást.
2016-06-09 Tatabánya Pápai Lászlóné
Tatabányai Volán SE
Természetjáró szakosztályvezető

{All articles of section Élménybeszámolók:}

16. IVV Olimpia Aix-en Provence [18/11/2019]

3. Europiade élménybeszámoló [09/06/2016]

Ideart Az oldal 41 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég