Ismertető

Komárom Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség

2019 évben volt 70 ÉVES A KOMÁROM MEGYEI  TERMÉSZETBARÁT /TERMÉSZETJÁRÓ/ SZÖVETSÉG

1949-ben alakult meg akkori nevén a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség, mint civil szervezet, melynek első kinevezett elnöke Tenyei László volt, aki 29 évig töltötte be a vezető tisztséget.

Horváth Zoltán 1980 január 1-től  Komárom Megyei Sportosztály  felkérése alapján lett a szövetség vezetője , és azóta folyamatosan látja el feladatát. A 40 év alatt voltak szervezeti változások, tartozott a KEM SZÖSZ szövetségei közé, majd 2017-ben jegyezte be a cégbíróság, mint Komárom Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség.

A Szövetség célja kezdetektől : szervezett természetjárás útján elősegíteni az egészséges életmód kialakítását, elterjesztését, ezzel az egészség megőrzését, a természet és környezet védelmét, a sportolás lehetőségét , valamint a mindezekhez szükséges feltételeket biztosítani.

Tevékenységeink: a fenti célok elérésének segítése, hogy sportolással, túrázással adjunk lehetőséget a szabadidő kellemes, hasznos eltöltéséhez.l

  • A Megyei Természetbarát Szövetség kezdettől fogva az ifjúságot célozta meg, hogy fiatal korban szerettessék meg a természetben való túrázást,
  • Szervez, rendez és támogat természetjáró programokat, nyílt, és teljesítmény túrákat . A szervezett természetjárás adott erre lehetőséget, hiszen a megye egész területén voltak, és vannak jól működő sportegyesületek,  mind nagy cégeknél, mind az iskoláknál.
  • Lényeges hangsúlyt kapott a túravezető képzés. Folyamatos volt a tanfolyamok szervezése, kevesebb jelentkező esetén átirányítása a társmegyékhez, vagy Budapestre az MTSZ-hez
  • A megyei jelzett turistautak karbantartása, jelzések festése- ezt nem csak szívügynek, hanem kötelességnek tartotta mindig a szövetség
  • Szervezettség: a megyei tagszervezetek mintegy 1500 fővel tagjai  a Magyar Természetbarát Szövetségnek
  • Kapcsolatok fontossága is kiemelt jelentőséggel bír, az Erdőgazdálkodó szervezetekkel, az önkormányzatokkal,  környezetvédelmi szervezetekkel.
  • Partner kapcsolatok szomszéd megyék természetjáró szervezeteivel, a Magyar Szabadidősport Szövetséggel és megyei szervezeteivel, TTT-vel, valamint támogató cégekkel.
  • Nemzetközi turizmusban is jelen van, az IVV(Nemzetközi Népsport Szövetség) tagszervezete Magyarországot képviselve.
  • Hagyományt teremtő túrák, teljesítménytúrák,  szervezése, népszerűsítése, összehangolása!

A szövetség tagja (tagszervezete) lehet az alapszabályt elfogadó civil szervezet, természetjárással foglalkozó csoport, önkéntes be- és kilépéssel.