IVV Europiade

7. IVV Europiade Waidring 2024.05.29-2024.06.01. ÉLMÉNYEK!

7. IVV-Europiade  Waidring/PillerseeTal/Tirol 2024.05.29.-2024.06.01.

Kitekintő: KEM Természetjáró Szövetség  IVV Magyarország

Nemzetközi Népsport Szövetség /IVV/  azzal a céllal jött létre, hogy a versenysport mellett legyen olyan széleskörű sporttal foglalkozó szervezet, amely korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek lehetőséget ad  arra, hogy egészsége érdekében mozgással, sporttal töltse szabadidejét.

1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria Lindauban a Bodeni tó mellett létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget az IVV-t (Internationaler Volkssport Verband). Elhatározták, hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sport programokat minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot.

Négy sportág szerepel a programok között, természetjárás, kerékpározás, úszás és sífutás.

1995-ben az IVV Konferencián Magyarországot képviselve a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség teljes jogú tagja lett az IVV-nek.

Ezzel a joggal élve kezdte meg Magyarországon az IVV túrák szervezését szövetségünk. A dunántúli megyék azonnal csatlakoztak az IVV-hez szervezett, és permanens túráikkal. A www.ivvtura.hu szerint már évente 33 szervezett, valamint több permanens túra szerepel eseményeink között.

Mi az IVV? A legjobb élmény, amit az IVV kínál – mozgás, sport, egészségmegőrzés és társasági élet!

1989 óta 2 évente rendezik meg az IVV Olimpiákat (Hollandia, Németország, Franciaország, Athén, Finnország, Olaszország, Ausztria. Belgium, Pilsen/Prága, Észtország, Japán, Antalya, Val Gardéna, Chengdu/Kína, Németország, Aixen Franciaország, Szöul, Texas San Antonio, és legközelebb 2025 augusztusában Finnország/Tampere.

2012 óta szűkebb régiónkban Európában a köztes években Europiadékat szervez az IVV/EVV (Luxemburg, Tirol, Kitzbühel, Szicília, Sillian, Kehl/Strasbourg, Waidring, majd 2026-ban Belgium)

A magyarországi szervezések mellett eljutottunk Pilsenbe (2 autóbusznyi társaság, Észtországba (40 fő), Antalyába (35 fő), ValGardénába (Dél Tirol) (50 fő) Kínába (2 fő) Németországba, Kitzbühelbe (50 fő)  Aixenbe (50 fő) és most 2024-ben Waidringba 51 fővel.

Mindig nagy élményt, kalandot, túrát és kultúrát adott. Mentünk őszből nyárba, nyárból hóesésbe, napsütésből esőbe.

A mostani kirándulásunkat is így terveztük, „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!”

Az autóbuszon átadtuk a jelvényeket és okleveleket. Gratuláltunk Farkas Zoltánnak a 8000 km-hez és az 500 alkalomhoz, és több jelvényt is átadtunk: Farkasné Katika, Pápai házaspár, Dusáné, Mikolainé, Baniczné stb. Köszöntöttük a sok ezer km-t , és a sok alkalmat teljesítőket: Mascher Jenőt, Árvai Istvánt.

Útban odafelé megnéztük a Bad Ischl császári villát és parkot, sétáltunk az üdülőváros központjába, megkóstoltuk az innen származó igazi ischlert, ami sokféle, és nagyon finom volt.

A loferi szállás elfoglalása után mentünk az Europiade megnyitójára!

Minden nemzet saját zászlója mögött rendeződött, így vonultunk a megnyitó ünnepségre. Volt nagy zsongás, bongás, találkozások, ünneplés!

Az IVV olasz elnöke Giuseppe Colontonio személyesen köszöntött bennünket, a zászlóvivő Kovács Laurát és Póczos Mónikát. Örömmel konstatálta, hogy népes csoportunk minden korosztályt képvisel.

A babahordózóban az egyéves Emilink kezdte meg IVV túráit anyukájával (aki eddig minden utunkon velünk volt) és apukájával, nagymamijával. De voltak velünk nyugdíjasok is, a legidősebbek 80 év felett is túráznak, mozognak.

A programunk szerint minden napra egy rövid túrát, és utána a nevezetességeket terveztük be. Kicsit szorosan, így lett a „nagy utazásból nagy rohanás.”

Esővel kezdtük a napot, néhányan tartottak az esőben való túrázástól, de végül kisütött a nap, és vidáman fotózkodtunk az elnökkel, és túra után pecséltettünk az igazoló füzetünkbe.

Ragyogó napsütésben mentünk Berthesgadenbe, fel Obersalzbergbe, sőt onnét is feljebb Kehlsteinhaus a híres Hitleri Sasfészek legmagasabb pontjára! Nem győztünk ámulni-bámulni a szédítő magas kanyarokban, a lifthez vezető alagútban, és ott fenn a hegyen! Lenyűgöző volt a látvány!

Visszafelé megálltunk Königsee, azaz a királyok tava mellett, élveztük volna a hegyek által ölelt smaragdzöld impozáns látnivalókat, de egy ismételt felhőszakadás visszazavart a buszba.

Pénteken is esős időben vonultunk a túrán, színes esőkabátokban, esernyővel,

Szép látvány volt a vándorlásunk, még a kedvünket sem rontotta el.

Délután, irány Hellbrunn a trükkös szökőkutak kastélya és parkja. A szökőkutak tették a dolgukat, hol fent, hol lent spricceltek, ismét vizesek lettünk.

De nagyon lenyűgözött az audiovizuális vezetés, több órát is szívesen töltöttünk volna itt is.

Salzburg városából is szerettünk volna egy kis ízelítőt, leragadtunk a Mirabell kert látványos virágai között, és csak nagy rohanással jutottunk be az óvárosba.

Sajnos nem először esünk ebbe a hibába, Salzburgot nem elég útba ejteni, sokkal több időt kell rászánni.

Nagy várakozással vártuk, hogy Steinplatte 11 km es túráján megismerjük a Triassic parkot, felmenjünk a Csúcskereszthez, és a gyönyörű panorámás ösvényeken sétáljunk. Várakozásunk kissé megingott, mikor közölték velünk a rendezők, hogy az időjárási viszonyok miatt ezt a túrát nem rendezik meg.

Kisebb vacillálás után mégis felmentünk a felvonóval, de ami ott fogadott bennünket, minden képzeletet felülmúlt. 2 fok, havas eső, viharos szél csapott meg bennünket, kiszállva a felvonóból. Nem tudtunk jóformán megállni, még egy kép erejéig sem, többen azonnal visszafordultak a felvonóval.

A csoport egy kisebb része menedéket keresett a Panoráma étterem és kilátóban.

Igaz, látni csak a felhőket, és a viharos szelet láttuk, de megmelegedtünk, és ettünk császármorzsát, és ittunk forró csokoládét. Egy kis idővel később még egy kis csoport visszafordult és együtt élveztük a menedéket.

Egy kis újratervezés, és délután megnéztük Lofer központját, ami nagyon tetszett.

Este csináltunk egy kis saját záró bulit, miközben túravezetőnk ifj. Horváth Zoltán megjelent az Europiade záróünnepségén, ahol a magyar csoportot külön kiemelték és átadták az 7. Europiade faragott fa jelképét.

Ismertette velünk mi mindennel várnak vissza, jól jelzett túra utakkal, erdei pihenőkkel, élményparkokkal várják a családokat. A szállásadók még egy vándor golf útvonalat is kialakítottak 4-5 településsel. 5-6 km után egy minigolf, pihenés, mérés, és ismét túrázás. A nyári kártyák sok kedvezményre jogosítanak, helyenként ingyenes felvonóhasználatra, belépőkre.

Visszatérve az IVV szervezett rendezvényeire, túráira – ki tudná jobban megmutatni a helyi sajátosságokat, különlegességeket, mint a helyiek?

Egyre többen élve ezzel a lehetőséggel, pont és km gyűjtése mellett megismerik a saját környezetüket, az országot, sőt országokat is! Az igazoló füzetünkbe lévő pecsétek mellett csodálatos teljesítmények, élmények, ismeretek vannak. Van mit mesélnünk ezekről!

Hazafelé megálltunk Hallstatt városában, az óriás hegyek között a tó partján lenyűgöző település tárult elénk. A történelem, az építészet, a sóbányák, az emberek nyüzsgése a hegyoldalba épült házak, utcák, múzeumok, mind csodás, felejthetetlen élményt adtak.

A sok élmény mellett nagyon sokat megtudtunk egymásról, ki hol segít önkéntesként, ki hányszor teljesítette a OKT-t, mennyi km-t gyűjtött, milyen túrákon, mit tanácsol a masszőr, ha megfájdul a lábunk, és még sorolhatnánk.

Elégedetten tértünk haza, úgy, mint egykor az egyik önkéntes társunk tinédzser gyerekei a Gerecse 50 teljesítmény túráról. „Megcsináltuk!” – üvöltötték messziről a célba érkezve.

Mit ad az IVV?   „Élményt, mozgást, sportolást, egészségmegőrzést és társasági életet!” Ez most is megvolt maradéktalanul!

Túrázni jó! Együtt túrázni még jobb! Gyere Velünk, Túrázz Velünk!

Következő túráinkat a www.ivvtura.hu honlapon megtalálhatod.

Tata 2024.06.13.                Horváth Zoltán

                               IVV/EVV magyarországi elnöke