IVV

Internationaler Volkssport Verband

A Nemzetközi Népsport Szövetség /IVV/  azzal a céllal jött létre, hogy a versenysport mellett legyen olyan széleskörű sporttal foglalkozó szervezet, amely korra, nemre való tekintet nélkül mindenkinek lehetőséget ad  arra, hogy egészsége érdekében mozgással, sporttal töltse szabadidejét.

Ennek érdekében tömörültek országok, szövetségek, egyesületek és egyének, hogy a szabadidő sportban biztosítsanak  mindenkinek a maga által választott sportágban (gyaloglás, úszás, kerékpározás,síelés) folyamatosan az év bármely szakában végezhető tevékenységet, ehhez biztosítsanak lehetőséget, programokat.

Az IVV  tagokból (tagországokból)  álló szövetségi forma, melynek működéséről, nemzetközi szabályairól, tagjairól , tevékenységéről német és angol nyelven a www. ivv-web.org  weblapon tájékozódhatunk.

Tevékenysége a világ számos részére kiterjed, ahol programokkal, szervezett túrákkal, sétákkal biztosítanak lehetőséget a mozgásra, sportolásra.

Szerveznek IVV Olimpiákat, a világ tagországai részére, de vannak  események Európában  , Ázsiában, Amerikában, (Europiades, Asianpiads) , rendeznek világbajnokságokat, kupákat gyalogló világnapokat.  

„SÉTA MÁSOKKAL A LEGJOBB ÉLMÉNY AMIT AZ IVV KÍNÁL”  ezekről , és sok más eseményről : www.ivv-web.org

Az IVV és Magyarország

1968-ban Németország, Svájc, Luxemburg és Ausztria Lindauban a Bódeni tó mellett létrehozta a Nemzetközi Népsport Szövetséget az IVV-t.(Internationaler Volkssport Verband)
Elhatározták, hogy nemzetközi keretek között szerveznek szabadidős sport programokat minden korosztály számára, kiemelten kezelve a családokat és az ifjúságot.
Négy sportág szerepel a programok között, a természetjárás, a kerékpározás, az úszás és a sífutás.

Az IVV megalakulása után folyamatosan nőtt a tagországok száma, jelenleg 26 nemzet van a rendes tagok sorában és további 22 várakozik felvételre és a sportágak száma is emelkedett (pl. kajakozás).

Magyarország 1993-ban került kapcsolatba egy németországi szabadidősport rendezvényen az IVV német központjában dolgozó sporttársakkal akik felajánlották az akkori Komárom Megyei Természetbarát Szövetségnek, hogy legyenek az IVV tagszervezete. 1994-ben megszületett a döntés Tatabányán, hogy kérjük felvételünket az IVV-be.
1995-ben az IVV Konferencián Magyarországot képviselve a Komárom Megyei Természetbarát Szövetség teljes jogú tagja lett az IVV-nek.

IVV Túrázás

Az IVV legnépszerűbb sportága a természetjárás

Minden sportágban jelvényszerző lehetőségek vannak mégpedig kétféle is, hiszen igazolófüzetekben lehet gyűjteni a bélyegzőket és szabadon választhat mindenki, hogy az alkalmakat vagy a kilométereket gyűjti- e avagy mind a kettőt. A legnépszerűbb sportág – a természetjárás- kategóriái a következők:

  • Alkalom gyűjtés : 10 és 30, majd 50 és 600 között 25-önként, 600 és1500 között 50-enként,1500 és 3000 között 100-anként jár egy-egy jelvény.
  • Km-gyűjtésben : 500-tól 8000-ig 500 km-enként, 8000-től 22000-ig 1000km-enként, 25000-től 80000-ig 5000 km-enként jár egy-egy jelvény.

2011-től úgynevezett Permanens túrákon is lehet Magyarországon is IVV bélyegzést szerezni (ugyanis eddig csak az IVV Világ-naptárban szereplő túrákon lehetett). Ennek az a lényege, hogy pl. Magyarországon az IVV éves naptárában szereplő permanens túrákat egy évben – a négy évszakban egyszer-egyszer lehet teljesíteni a megadott információs kontakt személlyel történt egyeztetés alapján.

Km és alkalom-gyűjtő igazolólapokat csak a KEM Természetjáró Szövetség adhat ki. A magyarországi IVV túrák évente megjelennek a médiákban, az Európai Népsport Szövetség kalendáriumában, és megtalálhatók az IVV magyar honlapon is.

IVV túrát önkéntes jelentkezés alapján szövetségek, egyesületek, szakosztályok rendezhetnek a kötelező kritériumok betartásával (pl. körpálya, 5-10-20-40-50 km-en, frissítők, tökéletes útjelzés stb.) csak a KEM Természetjáró Szövetség engedélyével, legalább egy évvel a tervezett lebonyolítás előtt, mivel IVV túra-sorszámot csak a Szövetség adhat ki a rendezőnek.